Сталий розвиток (англ. Sustainable Development) – розвиток, що уможливлює задоволення потреб сучасного покоління без шкоди для майбутніх поколінь.
Основою сталого розвитку є економічні та екологічні інтереси суспільства. Порушення рівноваги між ними впливає на погіршення якості життя.
![](https://mepr.gov.ua/files/docs/hromadska_rada/markuvannya/9.jpg)
Сучасні умови розвитку вимагають від людства скорочувати споживання ресурсів, переходити на альтернативні види матеріалів та відновлювані джерела енергії, упроваджувати ресурсоефективні, маловідходні та більш чисті технології.
У 2015 році на саміті ООН з питань сталого розвитку були схвалені Глобальні цілі сталого розвитку.
17 Цілей сталого розвитку (ЦСР) є закликом до дій, спрямованих на те, щоб подолати бідність, захистити планету й забезпечити мир і процвітання для всього людства.
![](https://mepr.gov.ua/files/docs/hromadska_rada/markuvannya/10.jpg)
15 вересня 2017 року Уряд України представив Національну доповідь «Цілі сталого розвитку: Україна», яка визначає базові показники для досягнення ЦСР на національному рівні.
12 ЦСР «Відповідальне споживання» вимагає термінового скорочення впливів на довкілля шляхом змін у виробництві та споживанні ресурсів і товарів.
Глобальною платформою розвитку потенціалу й партнерства для досягнення цієї Цілі є 10-річна Стратегія та план дій зі сталого споживання і виробництва – One Planet, що охоплює такі напрямки як сталий спосіб життя й освіта, сталі публічні закупівлі; інформування споживачів; розвиток сталого туризму, забезпечення сталості у сфері будівництва та експлуатації будівель і споруд; сталі продовольчі системи тощо.
Екологічне маркування є одним з надійних інструментів переходу до сталого виробництва через споживчий попит. Орієнтуючись на продукцію, позначену екологічним маркуванням, споживач робить свідомий вибір на користь продукції з поліпшеними характеристиками щодо її впливів на довкілля та здоров’я протягом життєвого циклу. Під впливом споживчого попиту та конкурентного середовища виробники змушені досягати вимог добровільних екологічних стандартів і системно працювати над поліпшенням екологічних характеристик продукції, удосконалюючи технологію та модернізуючи виробництво.