Покращення якості атмосферного повітря: продовжуємо технічні діалоги з колегами з ЄС задля успішної євроінтеграції України

29/04/2024 : 11:40

Говорили про поточний стан імплементації в Україні європейських норм щодо якості повітря, нові тенденції у регулюванні, які планує запроваджувати Євросоюз, та про кращі практики. Це вже була сьома, завершальна зустріч. 

Нагадуємо, що минулого року в рамках платформи EU-Ukraine PHOENIX Dialogues розпочато серію технічних діалогів з питань імплементації 27-го розділу  «Довкілля та зміна клімату», участь у яких взяли представники Міндовкілля, профільні експерти DG ENV та  інші стейкхолдери. Такі технічні діалоги проводились вперше за всю історію співпраці України та Єврокомісії, аби пришвидшити адаптацію українського довкіллєвого законодавства до європейського. 

На зустрічах обговорювалися питання управління відходами, водними, лісовими ресурсами, промислового забруднення, горизонтального законодавства, біорізноманіття та якості атмосферного повітря.

Під час технічного діалогу з питань якості повітря представники DG ENV:

  • надали інформацію про основні питання, врегульовані Директивами ЄС про якість повітря та національних зобов’язань щодо скорочення викидів;
  • проінформували про зміни, які передбачені пропозицією щодо оновлення Директив ЄС про якість повітря;
  • поділились практичним досвідом покращення якості повітря в містах;
  • розглянули питання Конвенції ЄЕК ООН про транскордонне забруднення повітря на великі відстані;
  • розповіли про можливості фінансування проєктів для впровадження законодавства ЄС.

Зі свого боку представники Міндовкілля  розповіли про поточний стан імплементації європейського законодавства в Україні  щодо якості повітря,  потребу в інвестиціях у сфері моніторингу  та отримали від експертів Європейської Комісії відповіді на свої питання.

Захід відбувся за підтримки проєкту APENA2, який фінансується Євросоюзом.