Проєкт Концептуальної записки, що визначає сферу відступів від правил оцінки впливу на довкілля (ОВД) та стратегічної екологічної оцінки (СЕО)

30/04/2024 : 14:22

Міндовкілля запрошує до обговорення Концептуальної записки, що визначає сферу відступів від правил оцінки впливу на довкілля (ОВД) та стратегічної екологічної оцінки (СЕО)

Міндовкілля запрошує до обговорення проєкту Концептуальної записки, що визначає сферу відступів від правил оцінки впливу на довкілля (ОВД) та стратегічної екологічної оцінки (СЕО), розроблений у рамках впровадження реформи у сфері оцінки впливу на довкілля та стратегічної екологічної оцінки, передбаченої розділом 15 «Зелений перехід та охорона довкілля» Плану України, схваленого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18.03.2024 № 244 (Реформа 6).

Підготовка, проведення публічних консультацій із заінтересованими сторонами та публікація за підсумками консультацій Концептуальної записки на офіційному вебсайті Міндовкілля є завданням, спрямованим на виконання рекомендацій Європейської Комісії, представлених у Звіті про прогрес України в рамках Пакета розширення Європейського Союзу 2023 року.

Довідково

З початку агресивної війни росії проти України критична інфраструктура – інфраструктура, що забезпечує життєдіяльність населення зазнає постійних руйнувань, спричинених бойовими діями, навмисним пошкодженням, масованими ракетними атаками та іншими збройними ураженнями.

Законодавство України у сфері ОВД і СЕО, прийняте відповідно до положень Директива 2011/92/ЄС та Директива 2001/42/ЄС передбачає доволі тривалий час на проходження процедур ОВД і СЕО, що у період воєнного стану унеможливлює оперативне відновлення пошкоджених об’єктів критичної інфраструктури, відтак впливає на життєзабезпечення людей, зокрема унеможливлює доступ до води, тепла, електроенергії.

В умовах воєнного стану нагальним стало питання забезпечення якнайшвидшого відновлення пошкодженої критичної інфраструктури що зумовлює необхідність пошуку швидких і ефективних управлінських рішень, які б водночас, сприяли забезпеченню балансу у питаннях відновлення пошкодженої війною інфраструктури та інтересами захисту довкілля та дотримання вимог екологічної безпеки з одночасним забезпечення виконання Україною міжнародних природоохоронних зобов’язань.

Одним з таких випадків є вимушене тимчасове запровадження відступів від правил процедури ОВД та СЕО.

Назва структурного підрозділу, що розробив, адреса та телефон

Департамент екологічної оцінки Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, вул. Митрополита Василя Липківського, 35, м. Київ, 03035, тел.: (044) 206-31-35; 206-31-40.

Строк проведення консультацій

Зауваження та пропозиції приймаються протягом місяця з 30 квітня по 30 травня 2024 року на поштову адресу Міндовкілля: вул. Митрополита Василя Липківського, 35; м. Київ, та електронні адреси: [email protected] та [email protected]

(!) 14 травня 2024 року о 10.00 Міндовкіллям буде організовано обговорення проєкту Концептуальної записки у режимі відеоконференції, посилання для підключення до якої буде розміщено на вебсайті Міндовкілля в розділі «Новини» напередодні.