Україна взяла участь у нараді Робочої групи Монреальського протоколу

18/07/2024 : 17:44

Делегація Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України взяла участь у 46-й нараді Робочої групи відкритого складу Сторін Монреальського протоколу про речовини, що руйнують озоновий шар. Нарада, яка відбулась з 08 по 12 липня 2024 року в м. Монреаль (Канада), мала на меті опрацювання технічних питань та підготовку проєктів документів для наступної Наради Сторін восени.

Делегація України поінформувала про систему ліцензування імпорту та експорту озоноруйнівних речовин, систему розподілу квот та звітності операторів, а також підготовку до ратифікації Кігалійської поправки. Було сформовано загальне бачення щодо укріплення інституцій для регулювання життєвого циклу холодоагентів та боротьби з нелегальною торгівлею контрольованими речовинами.

Також українська делегація звернула увагу на безпрецедентні обстріли дитячої лікарні «Охматдит» та цивільного населення росією 8 липня, наголосивши на необхідності притягнення агресора до відповідальності за воєнні злочини. Україні висловили підтримку представники ряду країн, зокрема ЄС, США, Сполученого Королівства, Японії, Австралії та інших.

Нагадаємо, Монреальський протокол – це міжнародна угода, прийнята 1987 року, що спрямована на захист озонового шару Землі шляхом поступового припинення використання озоноруйнівних речовин. Протокол встановлює графіки для скорочення та ліквідації цих речовин і забезпечує підтримку для країн, що розвиваються, через фінансову та технічну допомогу. Однією з важливих поправок до протоколу є Кігалійська, яка передбачає скорочення використання гідрофторвуглеців (HFCs), потужних парникових газів.